Керівництво ДДУВС – спікери Міжнародної науково-практичної конференції з питань національної безпеки

Новини університету

«Захист суверенітету, територіальної цілісності і національної безпеки як спільна справа держави та українського народу» – за такою назвою на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція.

Її співорганізаторами виступили Інститут політичних наук і міжнародних відносин Ягеллонського університету у Кракові, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Національна академія правових наук України, Національна академія наук вищої освіти України та Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників».

Захід об’єднав понад 100 науковців з різних регіонів України, Польщі, Італії, Португалії, Угорщини та інших держав Європи.

Модератором дискусії виступив Президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація українських правників», професор кафедри теорії та історії права та держави Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Василь Костицький.

Відкрили захід проректор з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) КНУ імені Тараса Шевченка Інна Степанець, Голова Верховної Ради України (1994-1996, 2006-2007), Народний депутат України І-V скликань Олександр Мороз, ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко, ректор Університету громадської безпеки та особистості «Апейрон» (Польща) Джуліус Півоварський, заступник директора із загальної та міжнародної роботи Інституту політичних наук і міжнародних відносин Ягеллонського університету в Кракові (Польща) Пьотр Байор, в.о академіка-секретаря відділення теорії та історії держави і права Національної академії правових наук України Олег Зайчук, директор Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Оксана Васильченко.

«Україна змушена відстоювати своє право на незалежність, на власний вектор розвитку та мирне і вільне майбутнє. Тому окреслена у темі Міжнародної науково-практичної конференції проблематика особливо актуальна в контексті протидії негативним наслідкам, які несе збройна агресія росії. Впевнений, що проведення сьогоднішнього науково-практичного заходу надасть поштовх плідним ініціативам щодо удосконалення законодавства, напрацювання механізмів захисту суверенітету, територіальної цілісності і національної безпеки», – відзначив Андрій Євгенович.

Свої виступи у рамках конференції презентували завідувач кафедри теорії та історії права та держави Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Світлана Бобровник, головний науковий співробітник Національної академії правових наук України Михайло Костицький, асистент кафедри інтеграційних процесів Інституту політичних наук і міжнародних відносин Ягеллонського університету в Кракові (Польща) Олеся Ткачук та інші відомі дослідники.

Про ефективність функціонування органів публічної влади щодо забезпечення прав і свобод ВПО в умовах воєнного стану (на прикладі Дніпропетровської області) розповіла проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко. Вона зазначила, що з початку війни спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація українських правників» проведено значну кількість науково-практичних заходів та наукових конкурсів.

У своїй доповіді Лариса Романівна акцентувала увагу на тому, що державна політика, яка стосується захисту прав ВПО, в умовах воєнного стану потребує вдосконалення: «Ми є свідками масового переселення, згідно статистичних даних кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб становить 4,9 млн. Дана категорія осіб потребує особливого захисту в умовах воєнного стану, є нагальна потреба у корегуванні програм економічного та соціального розвитку, які спрямовані на захист ВПО».

У рамках Міжнародної науково-практичної конференції відбулися три пленарні засідання: «Філософські, соціолого-правові та інституційні проблеми забезпечення суверенітету, територіальної цілісності і національної безпеки України», «Теоретико-правові та історичні проблеми захисту суверенітету, територіальної цілісності і безпеки України», «Захист суверенітету, територіальної цілісності і безпеки України у контексті проблем розвитку галузевих наукових досліджень». А також п’ять секцій.

Потужний науковий захід завершився виробленням змістовних рекомендацій щодо удосконалення чинного законодавства та правозастосовної практики, а також дозволив консолідувати зусилля міжнародного співтовариства щодо підтримки України у її боротьбі за власний суверенітет та територіальну цілісність.

 

 


460