Досвід авіації для майбутніх поліцейських

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшла зустріч курсантів-першокурсників ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції з пілотом-винищувачем з позивним Juice. Що він розповів та чим поділився, і як його досвід може стати у нагоді для майбутніх правоохоронців – читайте в нашому матеріалі.

Незважаючи на те, що Juice – професійний льотчик-винищувач, війну він зустрів у якості піхотинця. За його словами, оборону їхнього летовища треба було організувати в екстремальних умовах. Завдяки небайдужим патріотам, до вечора 25 лютого 2022 року їх база перетворилася на укріплену фортецю.

«Я прибув на базу вранці 24 лютого зі своєю особистою гвинтівкою, набоями та шоломом. Проте завдяки добровольцям та волонтерам вже до вечора в нас були і тепловізори, і достатня кількість харчування, і зв’язок, та інше потрібне спорядження. Якщо чогось не вистачало – просто йшов до інших підрозділів та спілкувався з ними, вони ділилися необхідною зброєю. Доводилось багато чого організовувати на місці», – розповідає пілот.

Juice – льотчик винищувальної авіації. Каже, її функціонал – знищення літаків противника, дронів та крилатих ракет – власне, повітряних цілей. Але, стверджує він, у сучасних умовах бойових дій, доводилося працювати і по наземних ворожих об’єктах.

«Повітряні сили зустріли війну першими. Саме вони побачили на радарах ворога. А взагалі наша авіація розкрила себе не на 150, а навіть на 300 відсотків. Льотчики показали високий рівень майстерності. Кажуть, у росіян старі літаки, які працюють «так собі». Однак це не правда, ворог сильний, водночас ми тримаємо оборону на гідному рівні», – каже Juice.

Сучасний досвід бойових дій показав, що наша армія більш сучасна, аніж російська. Ми все більше наближаємося до західних стандартів, де солдати та офіцери не бояться проявляти ініціативу. В той самий час в російській армії надовго укорінився «совок», коли їхні солдати бояться на йоту відійти від наказу командування. Тому, вважає Juice, незважаючи на ресурси ворога, наші збройні сили ефективніше працюють та дають йому потужну відсіч.

«Війна – це екстремальна ситуація, де людина проявляє свою суть у повному обсязі. Тому вам, як майбутнім силовикам, потрібно бути готовими до будь-якого розвитку подій. Отже реагувати на зміни обстановки потрібно у будь-який момент. Наші сили оборони – як ЗСУ, так і правоохоронці по суті виконують одну роботу. Подекуди вона переплітається, тож дуже важливо знати одне одного і знати, хто що робить», – зауважує Juice.

Курсанти активно ставили питання та цікавились усім – від навчання, до того, наскільки важливий для бойового льотчика-винищувача вестибулярний апарат. Як сказав Juice, дійсно важливий, адже виконати завдання без цього нереально, навіть незважаючи на сучасну техніку.

«Така зустріч дуже корисна. Цікаво побачитися зі справжнім героєм війни, який боронить наше небо. Нам, як майбутнім поліцейським, потрібно бути готовими в будь який час боронити Україну та ділом служити народу», – поділився враженнями курсант 2 курсу ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Іван Мінайлов.


323