У ДДУВС обговорили доброчесність у закладах вищої освіти

Новини університету

Лекція на тему «Забезпечення доброчесності у закладах вищої освіти» відбулась у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Науковий захід провів завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Володимир Шаблистий у межах діяльності Школи молодого вченого.

Учасники лекції дізналися не лише про теоретичні аспекти академічної доброчесності, але й про практичні фактори, що безпосередньо впливають на культуру доброчесності здобувачів вищої освіти, насамперед майбутніх правників.

«Академічна доброчесність у закладах вищої освіти переважно зводиться до обговорення академічного плагіату та застосування програмного забезпечення для перевірки текстів на наявність текстових збігів. Окрім того, її обмежено розглядають в аспекті соціогуманітарних дисциплін. Хоча такі порушення як фабрикація, фальсифікація, обман можуть мати місце незалежно від галузі. І головне – поза увагою залишається вплив на академічну доброчесність дизайну освітніх програм та дисциплін, форматів поточного та контрольного оцінювання, методів викладання та комунікації зі студентами, останніх досягнень у галузі штучного інтелекту», – відзначив Володимир Шаблистий.

У рамках лекції поговорили також про принципи та навички роботи із джерелами, цитування та самоцитування, фактчекінг, автоплагіат. Особливу зацікавленість у учасників викликала проблема можливостей, обмеженості та ризиків використання чат-боту на основі штучного інтелекту.


289