У ДДУВС – візит Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Новини університету

Із робочим візитом Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ відвідав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Так, на базі ДДУВС проведено робочу зустріч із представниками обласної влади, керівниками правоохоронних органів структури МВС, очільниками обласних територіальних громад та департаментів. Захід відвідали, зокрема, голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, заступниця голови Дніпропетровської ОВА Ірина Грицай, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління СБУ у Дніпропетровській області полковник Павло Берегеля, начальник ГУНП у Дніпропетровській області генерал поліції третього рангу Анатолій Щадило, начальник ГУ ДСНС у Дніпропетровській області генерал-майор служби цивільного захисту Юрій Корецький та начальник ГУ ДМС у Дніпропетровській області Богдан Чегіль. Доєднався і ректор навчального закладу полковник поліції Андрій Фоменко.

Дмитро Лубінець презентував діяльність офісу Уповноваженого, зупинився на ключових напрямках роботи – загалом їх 9. Серед них – дотримання прав людини у системі органів сектору безпеки і оборони, сприяння у звільненні військовополонених та депортованих українських дітей, контроль дотримання соціальних та економічних прав громадян, допомога постраждалим внаслідок збройної агресії тощо.

«Окремий напрямок, яким займаюся особисто – це розбудова регіональної структури. У кожному регіоні з’являється свій представник із відповідною структурою та спеціалістами, які діють на окремій території та відповідають за стан дотримання прав людини. Особливу увагу приділяємо спілкуванню з громадським сектором: при кожному представникові формуємо експертну раду, запрошуємо до участі громадські організації, правозахисників та донорів», – відзначив Дмитро Лубінець.

У рамках зустрічі відбулося знайомство із представником Уповноваженого у Дніпропетровській області Михайлом Карпенком. Разом із очільниками обласної влади вони обговорили основні моменти подальшої співпраці.

«Розумію особливості нашого регіону, наше територіальне розміщення. Дніпропетровщина – прифронтова область, яка переживає непрості часи, але, попри все, залишається плацдармом безпеки у нашій країні. Я хочу, аби ми відходили від радянських шаблонів, які прикрашали реальність і замовчували недопрацювання. Хоч наша функція і контролююча, ми готові почути ваші проблеми і допомогти у них розібратися. Тож усіх запрошую до плідної співпраці», – наголосив Михайло Карпенко.

Посилювати співпрацю з Омбудсманом та регіональним представником планують у питаннях відновлення об’єктів, що постраждали від збройної агресії рф. Сьогодні на території Дніпропетровщини зафіксовано більш ніж 5,5 тис. об’єктів, які повністю або частково зруйновані: це Нікопольський, Криворізький, Дніпровський райони, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

«Кордони – це не тільки про територіальну цілісність і суверенітет, це також право жити у вільній, демократичній державі, де захищені права її громадян. І саме ці кордони сьогодні відділяють Україну від тоталітарної росії, а омбудсмен є вартовим цих кордонів. Тож разом із офісом Уповноваженого готові підсилювати роботу», – зазначив Микола Лукашук.

Одним із ключових питань для Дніпропетровщини є належне забезпечення прав переселенців. Сьогодні область має найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб по Україні: близько 400 тисяч. Робота над створенням Комплексної регіональної програми для ВПО та Координаційної ради для ВПО вже триває за участі Дніпропетровської обласної військової адміністрації – на цьому наголосила заступниця голови ДніпроОВА Ірина Грицай.

Дмитро Лубінець підкреслив: завдання №1 для регіонального представника – це забезпечення прозорого офісу та підтримка відкритого діалогу з українським суспільством. Тож у рамках заходу Омбудсман разом із Михайлом Карпенком зустрілися із родинами військовополонених, вислухали запити та відповіли на гарячі питання.

 

 


784