Адреналінова залежність: що це таке – пояснили психологи ДДУВС

Новини університету

Залежність від «гострих відчуттів», прагнення «лоскотати нерви», тривога й дискомфорт – ось ознаки цієї психологічної звички. Що це таке і як із нею боротися, пояснила психологиня ДДУВС Ганна Мглинець. Вона виступила з експертною думкою в ефірі телеканалу «Відкритий».

Коли людина з фронту чи прифронтової зони потрапляє в мирне місто, їй може не вистачати емоцій. Тому що звичка перебувати в стресовому стані формує адреналінову залежність.

«Адреналінова залежність – це форма залежності, якій можуть бути піддані люди, залежні від своєї поведінки, від того, що вони хочуть відчувати сильні емоції. Тож, таким емоціям відповідає адреналін. Це гормон, що продукується наднирковими залозами, коли людина в сильному стресі», – зазначила психологиня, фахівчиня відділення психологічного забезпечення ДДУВС Ганна Мглинець.

Самотужки впоратися з цією проблемою важко. Потрібна допомога спеціаліста та підтримка рідних.

«Залежність – це неконтрольоване бажання здійснити якісь дії. І, якщо ми кажемо про таку особливість, то тут потрібні спеціалісти, які будуть допомагати», – додала Ганна Мглинець.

За словами психологині, у групі ризику на отримання адреналінової залежності є військові. Вони на передовій весь час у стресі. І їм у першу чергу потрібна знадобиться допомога спеціалістів, адже без цього їм буде важко впоратися з напливом емоцій. Щодо цивільних, то їм психологиня радить: під час нервового напруження пити воду та робити дихальні вправи. На її переконання, це допоможе мінімізувати ризики «підсісти на адреналінову голку».

Докладніше про те, як проявляється адреналінова залежність і як з нею боротися – дивіться за цим посиланням.

 

 


3 750