Повістки: як, де і коли їх можна вручати – пояснив експерт ДДУВС

Новини університету

В Україні триває мобілізація, військовозобов’язані продовжують отримувати повістки. Де саме можуть вручати такі документи і чи означає повістка негайну мобілізацію, пояснив завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Володимир Шаблистий. Він виступив з експертною думкою в ефірі телеканалу «Відкритий».

З 24 лютого 2022 року в Україні оголошено воєнний стан. Тому до сьогодні триває і мобілізація. Згідно з відповідними приписами, кожен свідомий громадянин мав добровільно з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою уточнення анкетних даних чи проходження військово-лікарської комісії.

«Уповноважені особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право вручати повістки громадянам незалежно від місця їх перебування. Тобто, якщо хтось приїхав до Дніпра і гуляє парком і до нього підійшли представники терцентру, повістка є абсолютно законною», – зазначив завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ДДУВС Володимир Шаблистий.

Також, зауважив Володимир Шаблистий, треба розрізняти повістку й оповіщення. Перше – це документ, а друге – смс-повідомлення чи дзвінок. І, відповідно до нього, потрібно з’явитися до ТЦК та СП.

«Повістку можуть вручати людині й за місцем роботи. На кожному підприємстві, в установі чи організації є відповідальна за мобілізаційну роботу особа, яка тримає зв’язок з ТЦК й передає дані про військовозобов’язаних працівників. Іноді звідти на підприємство можуть прийти списки, кому потрібно з’явитися. Також на керівництво може прийти письмове оповіщення про необхідність конкретним працівникам підійти до, кажучи по-старому, військкомату», – додав Володимир Шаблистий.

Однак, зазначив Володимир Шаблистий, і повістка, й оповіщення не означає одномоментної відправки до війська. Тобто перший виклик – це перевірка даних.

Докладніше, про що говорили під час запису програми, дивіться за цим посиланням.

 

 


470