Тренінг «Захист прав і законних інтересів дітей»

Новини університету

Захід проведено в Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ у межах обласної програми навчання з питань запобігання та протидії домашньому, гендерно зумовленому насильству.

Тренерками заходу виступили старший інспектор відділу ювенальної превенції УПД ГУНП Дніпропетровської області, майор поліції Наталія ЯЗАН та доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС, доктор філософії в галузі права, старший лейтенант поліції Каріна ПІСОЦЬКА. Модератором тренінгу виступила помічник ректора державного університету з гендерних питань, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса НАЛИВАЙКО.

Спікери зазначили, що діти є членами громади, адже, вони становлять п’яту-шосту частину всього населення громади. Здебільшого, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, становлять близько 2 % дитячого населення, 20-25 % дитячого населення – це діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, 5 % – діти з інвалідністю. Отже, кожна третя дитина, яка є мешканцем громади, так чи інакше потребує кваліфікованих послуг, що належать до компетенції ОТГ. Зокрема акцентували увагу на функціях та повноваженнях всіх служб та підрозділів поліції, які є дотичними до захисту прав дитини та розповіла про взаємодію ювенальної превенції та фахівців соціальної сфери.

До дискусій долучилися завідуючий відділенням психологічного забезпечення Сергій ВИШНЕВСЬКИЙ та фахівець відділення психологічного забезпечення Аліна ГОРОДНІЧЕНКО, які наголосили на психологічних особливостях, яких необхідно дотримуватись під час реалізації принципів правосуддя дружнього до дитини, зазначивши про необхідність дотримання принципів (стандартів) правосуддя дружнього до дитини та ролі психолога під час реалізації цих стандартів на національному рівні. Загалом у заході взяли участь понад 200 учасників, серед яких фахівці соціальних служб Дніпропетровської області, поліцейські офіцери громади та інші експерти. Зокрема, також взяли участь представники університету: доцент кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС, кандидат юридичних наук, доцент, майор поліції Аліна ГАРКУША та старший науковий співробітник Навчально-наукової лабораторії дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Цагік ОГАНІСЯН.

Учасники активно ділилися складними випадками у роботі. Спікери та тренери розбирали ситуацію та формували алгоритм ведення випадку. Зокрема, доцент кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Аліна ГАРКУША розібрала кейс, як діяти у випадку вчинення насильства щодо дитини та як застосовувати метод «зеленої кімнати». Під час дискусії, що виникла у блоці обговорення практичних кейсів та відповідей на запитання, була надана інформація щодо проведення та мети судово-психологічної експертизи, вирішення конфліктних ситуацій та методів взаємодії з органами державної, місцевої влади та Національної поліції.

За результатами навчання учасники професійного навчання зможуть реалізовувати організаційні заходи щодо роботи з кривдниками та проведення з ними профілактичної роботи та взаємодіяти із суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а також набудуть навичок надання допомоги та захисту постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, застосування превентивних заходів як дієвих методів запобігання домашньому насильству тощо.

 

 


132