Публічні лекції від польських колег

Новини університету

У рамках міжнародного співробітництва кафедрою аналітичної економіки та менеджменту ДДУВС були організовані та проведені публічні лекції директором Інституту європейського WSG, (м. Бидгощ, Польща) prof. WSG dr. Світланою Кашубою та директором Центру Східного партнерства WSG (Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Poland) dr. Магдаленою Бергман.

Аудиторією цього заходу були  викладачі та здобувачі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та Університету економіки (м. Бидгощ, Польща). Разом із   фахівцями, що виступили з публічними лекціями, учасники міркували щодо сутності зростання економіки, економічних відносин країн Євросоюзу. Зустріч пройшла у дусі  напруженої творчої думки, адже розглядалися фундаментальні  питання розвитку економіки та відносин України та Польщі з іншими країнами.

Як наголосив завідувач кафедри аналітичної економіки та менеджменту ДДУВС Сергій Іванов, лекції польських професорів актуальні, бо підкреслюють важливість спілкування та розвитку наукової думки, обміну досвідом і досягненнями, що дає можливість реалізувати компетентності у подальших дослідженнях та практичній діяльності здобувачів.

Професорка Світлана Кашуба приділила увагу висвітленню проблемних питань: методологічних підходів забезпечення процесів сталого розвитку; моделювання фінансово-економічних систем у процесі економічної освіти; міжнародних стандартів та інновацій у фінансовій і податковій сферах; досвіду та досягнень передових країн світу.

Після лекції спікерка розповіла про систему навчання в університеті, стажування для студентів, умови подвійного дипломування на рівні бакалавріату та магістратури за економічними та технічними напрямами, зокрема: інформатика, мехатроніка, логістика-транспорт-експедиція. Окрім цього, презентувала можливості суміщення навчання та працевлаштування студентів (адже в університеті діє «Бюро працевлаштування», яке допомагає студентам знайти роботу у вільний від навчання час).

Директор Європейського інституту наголосила на важливості роботи Наглядової Ради Університету, яка складається з представників топ-менеджменту провідних польських компаній та регулює роботу університету, пропонуючи створювати новітні напрямки підготовки фахівців та розширювати можливості саморозвитку і самовдосконалення польських студентів під час навчання.

У публічній лекції професора Магдалени Бергман (Wyższa Szkoła Gospodarki, WSG)  були висвітлені питання щодо:
– особливостей та відмінностей роботи викладачів в Україні та Польщі;
– стажування викладачів з технічних або економічних спеціальностей в Університеті Економіки;
– обміну викладачами між навчальними закладами в рамках програми Erasmus+;
– запрошення гостьових лекторів для викладання іноземним студентам;
– проведення спільних науково-дослідних робіт в рамках університетського «Інкубатора підприємництва» – бізнес-інкубатора, який підтримує студентські або викладацькі стартапи та дозволяє впроваджувати результати науково-дослідницької роботи на підприємствах Польщі;
– організації при українських партнерських університетах Центрів польської культури та мови.

До ZOOM-заходу приєднався також Андрій Коренчук – безпосередній куратор стажування від Університету економіки (Wyższa Szkoła Gospodarki, WSG) та пообіцяв наступної зустрічі забезпечити викладачів та здобувачів ДДУВС достатньою інформацією про Куявсько-Поморське воєводство, до якого відноситься м. Бидгощ, розповісти про його історію та сьогодення. 

Під час публічної лекції було вирішено провести «Дні Бидгоща в ДДУВС», які організують стратегічні партнери із Університету Економіки м. Бидгощ.

 

 


720