Турбота про тих, хто її потребує

Новини університету

З початку повномасштабної війни в Україні за ініціативи керівництва Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ був створений волонтерський проєкт з надання правової допомоги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах: втратили роботу або майно, змушені переселятися з місць ведення активних бойових дій чи тимчасово окупованих територій, мають недомовленості з виконавчими органами на місцях з приводу реєстрації, оформлення чи поновлення документів.

Сall-центр створено на базі кафедри цивільно-правових дисциплін. Її завідувач Володимир Киян переконаний, правнича та психологічна підтримка мають той самий пріоритет, як і матеріальні послуги, гуманітарна допомога чи соціальні виплати.

«Люди, які вимушені покинути рідні домівки, потребують особливої уваги та підтримки. Викладачі кафедри, а це фахівці цивільно-правового напрямку, практикуючі спеціалісти в суддівській, адвокатській, нотаріальній діяльності, щодня працюють зі зверненнями, відповідають на телефонні дзвінки та ведуть листування з дописувачами», – розповідає Володимир Киян.

Зі слів завідувача кафедри стало відомо, до проєкту охоче долучилися науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти інших вищих навчальних закладів України, зокрема Харківського національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З початку війни до call-центру звернулося понад 300 осіб. Всі вони отримали безкоштовні вичерпні консультації.

Найчастіше клієнтів call-центру цікавила інформація про оперативне одержання довідки внутрішньо переміщених осіб, порядок перетину кордону, існуючі способи відшкодування майна, умови працевлаштування без факту звільнення за своїм попереднім місцем роботи на підприємстві, що частково припинило роботу на тимчасово окупованій території.

До прикладу результативності справи: внутрішньо переміщена особа з Харківської області, що телефоном представилась Оленою, попросила допомоги від юристів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ у складанні позовної заяви для подання такої в суд. Олена вимагала розлучення зі своїм чоловіком, який поїхав на заробітки до країни-агресора. Попри те, що з чоловіком Олена зв’язок давно втратила, їй зрештою вдалося досягти офіційного розірвання шлюбу, в тому числі не без практичної допомоги консультантів call-центру ДДУВС у складанні заяви в односторонньому варіанті в суд, щоби засідання могло пройти без участі винуватця подій.

Консультанти call-центру розповідають, кількість запитів щодо отримання правничої допомоги постійно зростає. Окрім звернень внутрішньо переміщених осіб численні вхідні дзвінки та листи надходять також від військовослужбовців і їхніх рідних, колишніх військовослужбовців, поранених солдат, які перебувають на лікуванні у медичних закладах Дніпра.

 

 


211