Випробування професійним квестом

Новини університету

Кафедрою кримінального процесу та стратегічних розслідувань ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції для здобувачів 4-го курсу за напрямками підготовки «досудове розслідування» та «стратегічні розслідування» із дисциплін «Складання процесуальних документів на стадії досудового розслідування» та «Методика виявлення, припинення та розслідування фінансових та економічних злочинів, вчинених організованими групами та злочинними організаціями» на постійній основі проводяться практичні заняття з елементами поліцейського квесту.

Під час однієї з таких ігор здобувачі набували практичних навичок із виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених в умовах воєнного стану, зокрема у кримінальному провадженні за фактом створення та керівництва злочинною організацією, що займається збутом вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

Так, у межах розробленої фабули здійснювалась перевірка інформації за фактом причетності посадовця до збуту вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин за сприяння особи, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу. З цією метою здобувачі реалізовували отриману інформацію та проводили обшук у службовому приміщенні державного підприємства.

За результатами обшуку та додатковою інформацією організовувалась перевірка причетності до вказаного кримінального правопорушення особи, яка має статус «злодій у законі» та перебуває у місцях позбавлення волі. За фабулою саме звідти підозрюваний здійснював керівництво злочинною організацією.

Окрему увагу в межах квесту приділено питанням взаємодії правоохоронних органів різного підпорядкування під час виявлення та розслідування вказаного кримінального правопорушення. Зокрема відпрацьовано питання організації взаємодії слідчих та оперативних підрозділів Національної поліції з оперативними підрозділами установ виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України, а саме під час проведення слідчих (розшукових) дій – обшуку у приміщенні виправної колонії.

Якісне та поетапне виконання практичних завдань зі складанням процесуальних документів у рамках квесту передбачало також набуття практичних навичок здійснення пошукових заходів із використанням інформаційно-комунікаційних технологій зі встановлення місцезнаходження схованки та затримання злочинців «на гарячому» із їх подальшим допитом.

Здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники відзначають емоційність та практичну спрямованість таких занять. Досягається це завдяки кваліфікованим викладачам, використанню актуальних фабул, навчальних полігонів і локацій. Усе це сприяє закріпленню та вдосконаленню теоретичних знань, набуттю практичних умінь, навичок і компетентностей, а також зміцненню мотивації до подальшої професійної діяльності.

 

 


348