У ДДУВС стартував VIII Міжнародний студентський саміт

Новини університету

Восьмий рік поспіль Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ та Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників» продовжують спільну наукову традицію – проведення Міжнародного студентського саміту «Права людини та глобальна безпека».

Головною метою проведення наукового заходу є об’єднання зусиль навколо осмислення цінностей прав і свобод людини, що забезпечуються та захищаються на основі принципів рівності та недискримінації, напрацювання механізмів захисту прав і свобод людини в умовах національних та глобальних безпекових викликів, вироблення напрямів державної політики України в воєнний період.

Радник-уповноважена Президента України з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька, яка 8 років відстоює права захисників, а також членів їхніх родин, акцентувала на актуальності теми саміту, у ході якого обговорюватимуться надзвичайно важливі питання – порушення прав людей в у мовах війни.

«Питання забезпечення прав людини та питання дотримання міжнародного гуманітарного права – один із напрямів моєї діяльності. На сьогодні, співпрацюючи з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, ми аналізуємо проблеми, з якими стикається Україна, і розуміємо, що вона не спроможна самотужки їх вирішити та подолати. Війна в Україні показала, настільки не дотримується ворог Міжнародного гуманітарного права, ігнорується повністю положення Женевської конвенції, порушуються права полонених, які перебувають у рф, порушуються й права цивільних громадян, які стали заручниками ситуації», – сказала радник-уповноважена Глави держави.

Вона закликала учасників саміту уважно проаналізувати реалії, що склалися в умовах війни в Україні, напрацювати чіткі пропозиції та дієві рекомендації, які мають бути почутими на міжнародному рівні.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету полковник поліції Андрій Фоменко. Він висловив подяку всім, хто незважаючи на воєнні дії, своєю самовідданою та сміливою працею робить вагомий внесок у формування наукового майбутнього вільної України. Очільник закладу зауважив, що Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ та Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників» вже ввосьме проводять Міжнародний студентський саміт, що традиційно збирає найталановитішу молодь з усієї України та зарубіжних країн.

«В цьому році тема наукового заходу – «Права людини та глобальна безпека». Ми обрали цю тему, оскільки немає на сьогодні важливішого завдання, як відновлення миру та безпеки в Україні й в усьому світі. Солідарність з демократичним світом надає нам сил. Міжнародний саміт – це спроба закликати міжнародні організації та світове суспільство докласти зусиль для відновлення миру в нашій державі», – зауважив ректор.

Він наголосив, що Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, як осередок освітньої і наукової діяльності, традиційно докладає системних зусиль у питаннях забезпечення прав і свобод людини та громадянина, що ці питання активно імплементуються в навчальний процес та виховну роботу з молоддю.

«Пріоритетними орієнтирами для подальшого розвитку університету є інноваційність освітньої діяльності, міжкультурна взаємодія, освітня мобільність, міжнародна популяризація результатів наукових досліджень. І саме ці пріоритети демонструємо ми, організувавши зустріч талановитої молоді та вже досвідчених науковців на саміті. Це дає можливість представити здобувачам вищої освіти свої проєкти, обмінятися досвідом, знайти однодумців для подальших наукових досліджень як в Україні, так і за кордоном», – додав Андрій Євгенович та побажав учасникам саміту успіхів у реалізації поставлених завдань, позитивних емоцій від спілкування з однодумцями та впевненості в перемозі.

Президент ВГО «Асоціація українських правників», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України Василь Костицький як співзасновник конкурсу подякував керівництву та колективу університету за співпрацю та нагадав, що ідея проведення міжнародного студентського саміту народилася у спільних дискусіях навколо розвитку правової системи України.

«Я переконаний, що сьогоднішні напрацювання в умовах російської воєнної агресії проти України знайдуть реалізацію у вирішенні багатьох актуальних на часі проблем. Наша робота – це демонстрація ще однієї важливої речі, яка сягає античних часів, коли Демокріт та інші філософи говорили про те, що держава – це наша спільна справа. І виявилося, що Україна – це дійсно наша спільна справа, і цю спільність ми демонструємо усьому світові», – сказав пан Костицький, наголосивши, що міжнародний студентський саміт відомий у всіх країнах світу, від Сполучених Штатів до Середньої Азії.

До вітальних слів також приєднались ректор Краківського університету міжнародної та індивідуальної безпеки «Апейрон», доктор юридичних наук, професор Юліуш Півоварський (Польща); голова Наглядової Ради Поморської академії в Слупську, доктор історичних наук, професор Казимир Карольчак (Польща); начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Іван Легостаєв; заступник начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), кандидат юридичних наук Ольга Захарова; голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Андрій Коренев; директор Комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» Дніпропетровської обласної ради», кандидат педагогічних наук Наталія Тягло; голова ради Запорізької обласної організації Союзу юристів України, віцепрезидент Всесвітнього юридичного альянсу, кандидат юридичних наук Валерій Біленко.

Модератором заходу виступила проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка зазначила, що у 2022 році серед поданих на конкурс наукових проєктів із провідних закладів вищої освіти України та зарубіжних країн відібрано 15 кращих. У конкурсі беруть участь 37 учасників із таких провідних закладів вищої освіти України та світу як Університет Аугсбурга (Німеччина), Академія державної пенітенціарної служби (м. Чернігів), Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка (м. Івано-Франківськ), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського» (м. Київ), Національний університет «Запорізька політехніка» (м. Запоріжжя), Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ (м. Дніпро), Львівський державний університет внутрішніх справ (м. Львів), Національна академія внутрішніх справ (м. Київ), Національна академія Національної гвардії України (м. Київ), Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (м. Хмельницький), Одеський державний університет внутрішніх справ (м. Одеса), Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка (м. Суми), Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна (м. Харків), Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (м. Чернівці), Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро) та ін.

Особливістю цьогорічного саміту стало те, що до учасників звернулися учасники-переможці минулорічних років – начальник відділу №5 управління забезпечення діяльності керівництва МВС Департаменту управління справами Міністерства, кандидат юридичних наук Мирослав Дурдинець та старший слідчий в особливо важливих справах 3-го відділу 4-го управління Головного слідчого управління Національної поліції України, доктор філософії в галузі права, майор поліції Максим Романов.

Продовження обговорення теми «Права людини та глобальна безпека» відбудеться завтра. Про результати проведення саміту та ім’я переможців конкурсу – ви зможете дізнатися на сайті університету та офіційних сторінках у соціальних мережах.

 


623