ДДУВС святкує день народження Григорія Сковороди

Новини університету

Цикл заходів із відзначення 300-річчя від дня народження українського мислителя стартував у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Курсанти Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів НПУ взяли участь у лекції-бесіді на тему: «Багатогранний образ історичної постаті філософа Григорія Сковороди. Крилаті вислови й цитати мислителя». Здобувачі вищої освіти переглянули документальний фільм про життя митця, ознайомились із деякими його творами та обмінялися думками щодо філософської спадщини Сковороди.

Враженнями ділиться курсант першого курсу інституту Владислав Орлов: «Під час перегляду документального фільму дізнався про цікаву подію – запрошення Катериною ІІ видатного філософа до палацу. Коли цариця зайшла до приймальної зали, усі присутні вклонилися, окрім Сковороди. Він дав пояснення своїй поведінці: «Не я бажав тебе бачити, а ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, коли я перед тобою удвоє зігнуся».

Наостанок курсант зачитав крилаті вислови й цитати Григорія Савича, які не втрачають своєї актуальності вже понад століття.

«Філософ писав про вічність та мораль. Він добре розумів людей і знав, що змінюється лише час, а не люди та їхні проблеми. Сковорода хотів донести важливість життєвих цінностей та вчасно розставлених пріоритетів. «З усіх утрат втрата часу найтяжча» – цей афоризм мені найбільш припав до серця, адже з початком війни починаєш розуміти та більше цінувати такі речі», – каже Владислав.

 

 


435