Світ ловив його, та не спіймав

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ триває цикл заходів із відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

Життєвий шлях однієї з найвизначніших постатей української культури досліджували курсанти факультетів підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції та підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності. Разом вони переглянули документальний фільм Олексія Лябаха із циклу «Великі українці».

Основна мета кінострічки – відійти від хрестоматійного образа злидаря та босого мандрівника, яким Скоровороду роками зображали у шкільній програмі. Натомість, розкрити небанальні, а іноді навіть несподівані факти його біографії, які роблять постать філософа більш близькою та зрозумілою для сучасників.

«Перегляд таких фільмів розвиває культурну обізнаність – і я, як старшина, дуже це підтримую. Образ Григорія Савича відтепер і сприймається інакше: у фільмі він зовсім не босий і не блукає селами, натомість зупиняється у своїх друзів, яких мав чимало», – ділиться курсант 1 курсу Микита Спудка. – «Мені близькі його цінності. Що влада – не найважливіше у житті, що можна жити не з купою грошей, а з тим мінімумом, якого вистачає. Проблема вибору, яка постає перед нами кожного дня, була так легко їм вирішена. Філософія свободи дуже надихає».

 

 


292