Пам’ятаємо, переможемо. Курсанти ДДУВС вшанували пам’ять жертв Голодомору

Новини університету

Щороку, у четверту суботу листопада, Україна відзначає День пам’яті жертв Голодоморів. У 20-му столітті їх було аж 3: втім, наймасштабнішим досі залишається голод 1932-1933 років. Штучно створений сталінським режимом, він був згодом визнаний геноцидом українського народу.

До заходів з нагоди вшанування долучилися і курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Зокрема, факультет кримінальної поліції.

Напередодні пам’ятного дня вони приєдналися до загальнонаціонально-міжнародної акції «Запали свічку» – її у 2003 році започаткував історик та дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс. О 16:00 на підвіконнях університету одночасно запалали яскраві вогники.

З метою всебічної обізнаності та формування історичної пам’яті майбутніх поліцейських курсанти відвідали тематичну лекцію «Голодомор-геноцид 1932-1933 рр.: соціально-психологічні наслідки». Запрошеним доповідачем виступила науковий співробітник відділу історії України 1917-1945 рр. Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Ірина Рева.

Наостанок відвідали меморіал жертвам політичних репресій та Голодомору у Дніпрі. Пам’ятник вражає своєю символічністю: це образ матері, що тримає на руках мертву дитину. Здобувачі вищої освіти поклали квіти, вшанували загиблих хвилиною мовчання.

«Відлуння трагедії Голодомору – часів, коли українці стали жертвою політичного режиму – відчувається і сьогодні», – вважає курсант 1-го курсу Микита Спудка. – «Через війну люди втратили можливість нормально жити, деякі втратили домівки та роботу, цілі міста опинилися на межі гуманітарної катастрофи. Але наш народ вистояв тоді, вистоїть і зараз».

 

 


230