Протидія домашньому насильству: курсанти ДДУВС опановують навички під керівництвом практиків

Новини університету

Курсанти факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності відвідали практичне заняття за темою «Запобігання та протидія домашньому насильству» з елементами поліцейського квесту. Ініціатором проведення виступила заступниця начальника курсу майор поліції Тетяна Головань.

Факультатив відбувся на базі навчально-тренувального полігону «Інтерактивна класна квартира із запобігання та протидії домашньому насильству». Навчити курсантів основним прийомам та алгоритмам завітали практичні працівники – дільничний офіцер поліції сектору превенції відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенант поліції Дарина Брагіна, дільничний офіцер поліції сектору поліцейської діяльності відділу №1 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенант поліції Максим Круподеря, дільничний офіцер поліції сектору превенції відділу поліції №2 Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції Віталій Куц та дільничний офіцер поліції сектору превенції відділу поліції №6 Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції Валерій Овдін.

На полігоні курсанти відпрацьовували порядок дій наряду патрульної поліції під час реагування на заяви та повідомлення про вчинення домашнього насильства. Згідно фабули, кривдником виступала жінка (дружина), а чоловік – постраждалою особою.

Кожна група отримала різні елементи розвитку ситуації. Так, в одному зі сценаріїв постраждалому від домашнього насильства стало зле, тож він потребував домедичної допомоги. В іншому – кривдник намагався втекти з квартири, і курсантам знадобилися навички застосування примусових заходів та спеціальних прийомів для затримання особи. Цікавим був досвід розв’язання алгоритму дій в ситуації, коли кривдник намагався напасти на поліцейського із застосуванням кухонного ножа.

«Головним завданням таких занять є закріплення курсантами теоретичних, набуття та доведення до автоматизму практичних навичок з реагування на випадки домашнього насильства. Саме залучення працівників практичних підрозділів дозволяє акцентувати увагу на актуальних проблемах, з якими стикаються поліцейські під час відпрацювання таких викликів. Курсанти більш детально занурюються у реальну роботу поліцейських, тренують у собі сміливість та рішучість, які необхідні для ефективного виконання службових обов’язків у сфері протидії домашньому насильству», – відзначає Тетяна Головань.

Окрім практичної частини, майбутні поліцейські ознайомились із навчальним відеопосібником за темою «Запобігання та протидія домашньому насильству», підготовленим колективом авторів кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності. Завершився практикум аналізом та обговоренням типових помилок курсантів, а також підбиттям підсумків виконаної роботи.

 

 


276