Захист прав під час війни: курсанти ДДУВС провели дискусію у формі круглого столу

Новини університету

Курсанти ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції взяли участь у навчальному круглому столі за темою «Особливості захисту цивільних прав в умовах війни». Ініціатором проведення заходу стала викладачка кафедри цивільного права та процесу ДДУВС Катерина Мітусова.

Мета обговорення – всебічне дослідження питань реалізації та захисту цивільних прав та інтересів осіб, зокрема в контексті впливу збройної агресії рф в Україні на виконання громадянами цивільних обов’язків. Дослідили також і гарантії з боку держави щодо захисту та соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок війни.

У рамках круглого столу курсантів розподілили на команди, кожна захищала власний проєкт. Дискусію вели за наступними напрямками: «Недоговірні зобов’язання: відшкодування шкоди під час війни», «Актуальні питання зміни розміру аліментів через втрату заробітку чи зміни заробітної плати (грошового забезпечення) внаслідок воєнного стану», «Право власності та право користування чужим майном внутрішньо переміщених осіб» та «Особливості виконання кредитних зобов’язань осіб, постраждалих від збройної агресії».

Долучився до діалогу і батько одного з курсантів, військовий Вадим. Через відеозвернення він надав роз’яснення здобувачам вищої освіти щодо грошового забезпечення військовослужбовців під час виконання бойових розпоряджень. Виступ викликав активне обговорення в межах питання розрахунку аліментів, які сплачуються військовослужбовцями.

Катерина Мітусова відзначає: теми проєктних досліджень є гостро актуальними у сьогоднішніх умовах. Адже саме такі звернення щодо захисту прав надходять до суду та органів державної влади України від громадян, які кожного дня стикаються з наслідками російської збройної агресії. Відслідковувати тенденції у правовому полі та досконало володіти законодавством – це «маст-хев» для майбутнього поліцейського.

 

 


192