Безбар’єрна Україна: конференція об’єднала регіональних лідерів

Новини університету

Представники ДДУВС взяли участь у конференції «Безбарʼєрна Україна», проведеній за ініціативи та під патронатом першої леді України Олени Зеленської.

Метою конференції стала актуалізація заходів, передбачених Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень. Обговорили готовність, результати та перспективи Дніпропетровського регіону щодо створення середовища, у якому буде комфортно всім.

На конференції презентували «Довідник безбар’єрності» – гід з толерантної взаємодії, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Також був представлений «Альбом безбар’єрності» – практичний посібник, який містить рекомендації щодо облаштування безбар’єрного простору та на прикладах ілюструє, як зробити міське середовище дружнім до маломобільних груп населення.

У заході з безбар’єрності взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, очільники Дніпропетровської обласної військової адміністрації та обласної ради, обласні та міські депутати, медики, освітяни, громадські діячі і люди з інвалідністю.

Серед спікерів – голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, заступник голови Дніпропетровської ОВА Ірина Грицай, Народний депутат України Денис Маслов, директор департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОВА Олена Кришень, директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Світлана Мошківська, начальник управління містобудування та архітектури Дніпропетровської ОВА Володимир Лимар та інші.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ представила проректорка Лариса Наливайко з доповіддю «Безбар’єрність у ДДУВС: досягнення та перспективи».

Лариса Романівна розповіла, як в університеті впроваджується рівноправність та безбар’єрне середовище для навчання, науки та праці. Керуючись Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, заклад освіти вибудував безбар’єрне середовище, комфортне і гостинне для кожного, якому немає аналогів у регіоні.

ДДУВС – це приклад того, як закладам освіти треба створювати безбар’єрне середовище не тільки через забезпечення фізичної доступності, а перш за все через зміну способу мислення.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ України ініціювало та організувало пілотний проєкт спеціальних курсів для людей з інвалідністю. Проєкт «Автошколи для людей з інвалідністю» реалізується МВС України разом з партнерами у рамках загальнодержавної ініціативи першої леді «Без бар’єрів».

Навички водіння люди з інвалідністю можуть отримати у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ, де організовано курси водіїв транспортних засобів категорії «В» із числа осіб з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату. Для відвідувачів спеціально облаштована уся необхідна інфраструктура: аудиторія, санвузол, пандуси та учбовий автомобіль.


400