Курсанти ДДУВС прослухали відкриті лекції від Норвезького поліцейського університетського коледжу

Новини університету

Норвезький поліцейський університетський коледж провів міжнародний тиждень відкритих лекцій для курсантів європейських поліцейських академій. Приєдналися до занять і здобувачі вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Темою цього тижня став поліцейський допит та принципи Мендеса. Запрошені лектори – фахівці міжнародного рівня. Зокрема, суперінтендант поліції та викладач Норвезького поліцейського університетського коледжу доктор Асбьорн Раклєв прочитав лекцію на тему «Від допиту до процесуального інтерв’ю». Пан Раклєв є розробником курсу «Від допиту до слідчого допиту» для УНП ООН, його останні проєкти включали експертні оцінки кримінальних справ за участю дітей та інших вразливих груп підозрюваних.

Так, учасники заходу дізналися, що проведення допиту за методикою процесуального інтерв’ю надає можливість органам досудового розслідування найбільш безпечно і ефективно отримати інформацію під час розслідування кримінальних правопорушень, зокрема і воєнних злочинів. А ще – дозволяє забезпечити процесуальні гарантії всіх учасників провадження, що сприяє реалізації справедливого судочинства.

Лекція проходила в інтерактивному режимі. Спікер активно залучав аудиторію до відповідей на запитання, пропонував самостійно знайти рішення певних задач та розставити елементи допиту в правильному порядку за допомогою логічного мислення. Аналізуючи надані відповіді, лектор виправляв помилки у запропонованих рішеннях кейсів або ж підводив аудиторію до вірних рішень додатковими запитаннями та прикладами.

На додачу Асбьорн Раклєв надав курсантам доступ до відеоролика, який знайомить із предметом, а також до електронного навчання Організації Об’єднаних Націй. Щоб отримати доступ до навчального пакету, потрібно створити профіль користувача за посиланням, після чого можна шукати курси за запитом «інтерв’ю-розслідування».

Серед інших лекцій, до яких приєдналися курсанти ДДУВС – «Застосування принципів Мендеса у діяльності правоохоронних органів на прикладі розслідувань злочинів, скоєних на Близькому Сході» (лектор доктор Ахмет Демірден) та «Дослідження питань безпеки Близького Сходу» (лектор доктор Мурат Тінас).

Ахмет Демірден працює доцентом факультету криміналістики у Національній поліцейській академії Туреччини. Досліджує досвід країн, у яких правоохоронні органи та органи безпеки використовують ефективне інтерв’ювання для надання достовірної та точної інформації, у тому числі завдяки використанню принципів Мендеса у процесі інтерв’ю або допиту осіб, які постраждали від тортур.

Доктор Мурат Тінас є асистентом професора в Інституті наук безпеки Національної поліцейської академії Туреччини. Його основні наукові інтереси охоплюють політику Близького Сходу, радикалізацію, тероризм, а також аналіз зовнішньої політики до розвідувальних досліджень.

Спікери звернули увагу слухачів, що принципи проведення ефективного розслідування та збору інформації мають на меті підвищення не лише ефективності досудового розслідування, а і довіри громадян до правоохоронних органів через впровадження процесуального інтерв’ю. Над розробкою цих принципів працювала команда з понад 80-ти фахівців у галузях допитів та інтерв’ю під керівництвом міжнародного керівного комітету, до складу якого входив і сам Хуан Мендес.

Дізнатися про український досвід впровадження процесуального інтерв’ю, а також про практику використання принципів проведення ефективного розслідування й збору інформації слідчими та прокурорами в Україні запропонувала курсантам професор кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань університету Вікторія Рогальська. З 2018 року вона є членом експертної групи з впровадження практик процесуального інтерв’ю в Україні та співавтором дослідження «Розкажи мені що сталося, або зізнайся».

Вікторія Рогальська зазначила, що ДДУВС є постійнодіючою платформою для експертних обговорень впровадження інноваційного підходу щодо проведення допитів у вигляді процесуального інтерв’ю:

«У серпні 2019 року університет став першим ВНЗ системи МВС, де провели експертне обговорення щодо перспектив впровадження практики процесуального інтерв’ю в роботу органів досудового розслідування. Участь у обговоренні взяли регіональні практики, науковці та представники експертної групи, які займаються впровадженням вищезазначеного інституту в Україні. А у березні 2021 року на базі ДДУВС презентовано дослідження про практики допитів в Україні та рекомендацій щодо розвитку у напрямку сучасних тактик збору інформації шляхом впровадження практики процесуального інтерв’ю в роботу органів досудового розслідування Національної поліції, НАБУ, ДБР та СБУ».

Перейняти досвід норвезьких викладачів змогли також і студенти закладу, здобувачі ННІ права та інноваційної освіти. Вони відвідали відкриту лекцію професора Університету Норвегії Тора Дамкоса, відповідального за підготовку норвезьких поліцейських, які вирушають за кордон у миротворчі місії. Тема зустрічі – «Введення міжнародного права людини і міжнародного гуманітарного права».

Лектор ознайомив здобувачів вищої освіти з концепціями та принципами прав людини і міжнародного гуманітарного права. Зазначив, що міжнародне гуманітарне право націлене на гуманізацію ведення військових дій та полегшення страждань жертв війни; воно складається з ряду міжнародних конвенцій та протоколів. Молодь закладу активно долучилася до англомовних дискусій щодо ключових питань.

Тор Дамкос висловив солідарність із народом України та зауважив, що йому дуже приємно зустрітися зі студентами, які продовжують навчання та прагнуть отримати нові знання, незважаючи на складну ситуацію у державі:

«Як ви розумієте, моє серце з Україною. Я маю багато друзів серед поліцейських як з України, так і серед українських колег, яких я зустрічав у миротворчих операціях по всьому світу. Я сподіваюся на мир і молюся про вашу перемогу!».

 

 


373