Інноваційні підходи – тренд часу. Науковці ДДУВС пройшли в Литві другий етап міжнародного сценарно-орієнтованого навчання

Новини університету

У Литовському університеті наук здоров’я в місті Каунас пройшла друга зустріч міжнародного консорціуму проєкту Erasmus+ «Симуляційна медицина та сценарно-орієнтоване навчання» (SimS). Учасники опановували сучасні алгоритми навчання та обмінювалися досвідом.

Захід пройшов 1 та 2 червня 2023 року. У складі делегації науковців взяли участь представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Доцентки кафедри тактико-спеціальної підготовки Оксана Мислива і Станіслава Миронюк відвідували практичні тренінги з розробки та впровадження сценарно-орієнтованого навчання в інноваційно обладнаних симуляційних лабораторіях. Там вони опановували алгоритми надання невідкладної домедичної допомоги постраждалому «Перший на місці події» за розробленими сценаріями.

Представниці ДДУВС ознайомилися з роботою інформаційного центру найбільшого вишу Литви, який готує фахівців в області медицини з усього світу, використовуючи віртуальні технології Peer to Peer Simulation System 24\7. Використання цієї інноваційної платформи надає можливість викладачам університету створювати ефективні та дієві навчальні кейси та віртуальні сценарії, а студентам – можливість здобуття теоретичних знань в будь-якій точці світу і відпрацювання їх на полігонах навчальних закладів.

Також під час зустрічі учасники обмінялися досвідом зі своїми закордонними колегами й обговорили особливості симуляційного навчання з підготовки бійців-рятівників та можливості реалізації інноваційних методик використання сценаріїв. Крім цього розглянули можливості удосконалення освітніх програм з домедичної підготовки згідно з реаліями та викликами воєнного стану в Україні.

В рамках навчання відбулися товариські змагання з надання домедичної допомоги з використанням технологій та манекенів. Серед партнерів-делегатів тренінгу викладачі ДДУВС у командній роботі посіли 1 призове місце.

«Впровадження моделей SBL, себто симуляційної медицини зі сценарним навчанням для невідкладної допомоги з використанням методології HLab є дуже корисним для тренування представників правоохоронних органів, військових і цивільних громадян, адже дає можливість їх включення в процес навчання навіть дистанційно, що особливо важливо під час війни в Україні. Розробка в ДДУВС універсальних імітаційних сценаріїв для відпрацювання міжнародних стандартів тактичної медицини дозволить підвищити ефективність офлайн і онлайн складових навчального процесу», – зазначила Оксана Мислива.

Нагадаємо, перший етап міжнародного сценарно-орієнтованого навчання, де брали участь представники ДДУВС, проходив на початку травня 2023 року у грецькому місті Салоніки.

 

 


362