Курсанти ДДУВС продовжують знайомство із творчістю дніпровських митців

Новини університету

Курсанти факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції завітали до дніпровського музею Вадима Сідура. Він присвячений пам’яті видатного скульптора, графіка, живописця, поета та прозаїка, творчість якого не знаходила офіційної підтримки у радянську добу.

Музейний простір розташований у приміщенні КЗО «Навчально-виховнений комплекс № 33 «Маріїнська багатопрофільна гімназія – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня» Дніпровської міської ради. Саме тут колись навчався митець.

Ще молодим хлопцем Вадим Сідур брав участь у Другій світовій війні: у віці 18 років отримав важке поранення, звільняючи Придніпров’я. На початку 1950-х здобув фах скульптора-монументаліста, а у творчих практиках системно та послідовно розвивав традиції авангардного мистецтва.

Екскурсію музеєм для курсантів провів мистецтвознавець Володимир Маліков. Так, майбутні правоохоронці побачили унікальні світлини та видання, що охоплюють різні етапи життя та творчості дніпровського майстра. Їх сумлінно збирав німецький професор-славіст та дослідник Карл Аймермахер: саме завдяки його плідній праці творчість Сідура стала загальновідомою для світової спільноти. Експозиція налічує також репліки графічних і скульптурних творів Сідура – вони були виконані українськими митцями протягом 2017 – 2021 років.

Творчість Сідура виступала антитезою панівному у той час мистецькому напрямку соцреалізму. Відтак, у радянську добу він практично не мав персональних виставок чи навіть можливості розмістити свої скульптури на теренах міст. Офіційна влада звинувачувала його у формалізмі та пацифізмі.

Протягом життя Вадим Сідур створив понад 500 скульптур та майже 1000 гравюр і малюнків. І лише зараз у Дніпрі триває процес повернення імені майстра до історично-мистецького контексту міста. Музей його пам’яті відкрили за кілька днів до повномасштабного вторгення.

«Мене дуже вразила його хоробрість та воля до життя. Навіть попри тяжке поранення та довге лікування, він продовжував творити мистецтво, яке зараз надзвичайно цінується у всьому світі. У своїй творчості Вадим Сідур закликає до антивоєнних дій, у ній відчутно захоплення від кожного прожитого дня. У нашій вільній країні пам’ять про таких митців має жити», – вважає курсант Олександр Куйдан.

 

 


178