«Теорія і практика конституціоналізму: вітчизняний і зарубіжний досвід»: регіональний науково-практичний семінар у ДДУВС

Новини університету

У Дніпровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Теорія і практика конституціоналізму: вітчизняний і зарубіжний досвід».

Захід відкрив проректор університету, доктор юридичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Олександр ЮНІН, який привітав учасників з прийдешнім державним святом – Днем Конституції України. Проректор відзначив, що в умовах дії правового режиму воєнного стану ДДУВС систематично проводить науково-практичні заходи, предметом яких є актуальні проблеми забезпечення обороноздатності України, протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам національній безпеці держави, а також питання розбудови її як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної і правової держави. Також відзначив позитивну тенденцію наукових заходів, пов’язану з підготовкою практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності діяльності різних органів публічної влади, та побажав присутнім плідної роботи.

Учасників науково-практичного заходу привітав декан юридичного Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, доктор юридичних наук, професор Віталій СЕРЬОГІН. Свій виступ науковець присвятив доволі актуальній для правничої науки проблемі розвитку конституціоналізму в епоху інформаційного суспільства.

Модератори заходу – завідувач кафедри теорії та історії держави і права Валентина БОНЯК та професор цієї ж кафедри Олена МАРЧЕНКО вміло організували жваву дискусію й обговорення виступів.

Цікавий екскурс в історію розвитку науки конституційного права на теренах України здійснила завідувач кафедри теорії та історії держави і права, конституційного права та державного управління Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, кандидата юридичних наук, кандидата філософських наук, доцента Людмила МУДРИЄВСЬКА. Вона наголосила на необхідності дослідження вітчизняної конституційно-правової спадщини.

Жваву дискусію у присутніх викликав виступ професора кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, д.ю.н., професора Андрія КУЧУКА, присвячений недолікам у законодавчому регулюванні суспільних відносин, пов’язаних з організацією та проведенням місцевих референдумів в Україні.

Практично-орієнтований характер мав виступ головного спеціаліста відділу ідентифікації та забезпечення видворення Управління міграційного контролю, протидії нелегальній міграції та реадмісії ГУ ДМС у Дніпропетровській області Дениса МЕЛЬНИКА, що торкався актуальних проблем дотримання конституційних прав іноземців та осіб без громадянства під час реалізації державної політики протидії нелегальній (незаконній) міграції в умовах дії правового режиму воєнного стану.

В ході свого виступу доцент кафедри теорії та історії держави і права, к.ю.н., доцент Ігор СЕРДЮК акцентував увагу присутніх на питанні здійсненої суб’єктом законотворчості на підставі форми прийняття видової диференціації законів з погляду відповідності Конституції України. Запропонував внести зміни до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про правотворчу діяльність», які забезпечать усунення недоліків, пов’язаних із класифікацією нормативно-правових акті вищої юридичної сили.

Презентували свої виступи й інші учасники науково-практичного семінару. Всього до участі у заході долучилися більше 60 учасників – науковці, представники органів державної влади, правоохоронних органів, громадських організацій, здобувачі вищої освіти міст Дніпра, Києва, Чернігова, Сум, Харкова тощо.

За результатами роботи регіонального науково-практичного семінару були запропоновані, обговорені та схвалені відповідні рекомендації. Тези доповідей учасників наукового заходу будуть опубліковані у збірці матеріалів проведеного наукового заходу.

 

 


67