Участь ДДУВС у проєкті Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II»

Новини університету

В Одесі протягом 27-29 липня проєкт Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II» проводив координаційний науково-практичний захід «Місцеві ініціативи – тривалі рішення». Захід організовано під патронатом Міністерства з питань інтеграції тимчасово окупованих територій України та Офісу Ради Європи в Україні.

Відкрили захід та привітали учасників міжнародна координаторка Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи (м. Страсбург) Лілія Гретарсдоттір, заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук та заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Модератор та ідейний натхненник заходу – Ганна Христова, керівниця Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II». Проект, яким керує Ганна Христова, спрямований на розширення можливостей і посилення спроможності внутрішньо переміщених осіб активно впливати на покращення системи захисту прав людини та доступу до правосуддя в Україні. Ця мета досягається через безпосереднє залучення та представленість самих ВПО у всіх процесах, що відбуваються в межах Проекту та у партнерстві.

Захід включив низку панельних дискусій (інтеграція ВПО та захист прав осіб, що постраждали від конфлікту: кращі світові практики; внутрішнє переміщення в партнерських громадах: загальний стан та досвід реагування; покращення інтеграції ВПО та розвиток громад: ярмарок інструментів; захист прав людини ВПО: основні виклики та прогрес на місцевому рівні та ін.), а також паралельні тематичні майстерні, воркшопи, презентації громад та багато інших активностей.

В заході взяли участь міжнародні експерти: Неофітос Лоізідес – директор Дослідницького центру аналізу конфліктів Університету Кенту (Англія, Сполучене Королівство), Славица Баніч – суддя Конституційного Суду Хорватії у відставці, колишня заступниця члена Венеційської комісії (Хорватія), а також національні експерти, які представляють Громадський холдинг «Група Впливу», Харківський інститут соціальних досліджень, НУО «Егіда-Центр», «Асоціацію сільських, селищних рад та об’єднаних громад України», Швейцарсько-українську програму EGAP, Харківську обласну фундацію «Громадська Альтернатива», Громадський центр правосуддя та ін.

Національними експертами проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II» виступили фахівці навчально-наукової лабораторії дослідження проблем ВПО та забезпечення гендерної рівності НДІ ДБ МС та ДДУВС. Сферою дослідження є посилення потенціалу органів місцевої влади реагувати на потреби ВПО та осіб, що постраждали від конфлікту.

Під керівництвом та за участі проректорки ДДУВС Лариси Наливайко робоча група підготувала проект на тему «Відповідальність органів місцевого самоврядування у сфері захисту ВПО і осіб, які постраждали внаслідок конфлікту в контексті децентралізації та гендерного підходу». Лариса Романівна презентувала напрацювання з метою посилення спроможності органів місцевого самоврядування реагувати на потреби внутрішньо переміщених осіб в громаді.

В якості експертів представники ДДУВС беруть участь у проєкті вдруге – протягом листопада-жовтня 2020 р. підготовлено комплексний звіт для Ради Європи «Доступ ВПО до виборчого права на місцевих виборах та місцеві (регіональні) програми, пов’язані з ВПО».

Проєкт Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II» є активним учасником наукових заходів з проблематики інтеграції ВПО, які ініціює та проводить ДДУВС.

 

 


607