Українсько-литовська наукова співпраця триває!

Новини університету

Урочисте нагородження переможців щорічного науково-популярного конкурсу есе «Українсько-литовські відносини: сучасний стан та перспектива» відбулося у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Участь у заході взяли понад 50 учасників – молоді вчені університету, здобувачі вищої освіти та переможці конкурсу.

Захід відбувся за участі ректора полковника поліції Андрія Фоменка, Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса, а також Почесного консула Литовської Республіки у Дніпрі Віталія Півняка.

Привітав гостей заходу очільник університету полковник поліції Андрій Фоменко. Він перш за все звернувся до Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса та висловив слова вдячності усьому литовському народу за неймовірну підтримку.

«Наша країна відчуває підтримку і зусилля литовської влади для майбутнього об’єднання разом з Україною у Європейському Союзі. Ми вдячні владі та громадянам Литви за постійну підтримку та допомогу Україні саме сьогодні, коли наша держава зазнала жорстокої і абсолютно невиправданої агресії російської федерації», – підкреслив Андрій Євгенович.

Зокрема ректор привітав учасників та лауреатів конкурсу, зазначивши, що приємно, коли навіть в умовах воєнного стану Центр Литовського права у ДДУВС невпинно розвивається, а на його базі систематично проходять наукові конференції, семінари, круглі столи.

Докладніше про діяльність Центру Литовського права розповіла проректорка Лариса Наливайко. Вона зауважила, що пріоритетними напрямами роботи центру є освітній, науковий, культурний та правопросвітницький. Щороку у рамках роботи Центру Литовського права проводяться заходи різного спрямування – лекції провідних фахівців, науково-практичні заходи (конференції, круглі столи), спільні дослідження. Серед ключових результатів – видання наукових і навчально-методичних праць, наукові стажування, участь у конкурсах наукових робіт.

Із вітальними словами до учасників заходу звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас. Він зазначив, що постійна співпраця України та Литовської Республіки у питаннях науки, освіти, політики, економіки продовжуватиметься і посилюватиметься. І надважливим є те, що українські студенти цікавляться європейською тематикою, підтвердженням чого є їхня активність у виборі тем наукових досліджень.

«Щиро дякую за можливість привітати учасників конкурсу та за плідну діяльність Центру Литовського права ДДУВС. Як Посол Литовської Республіки, я дуже пишаюся його роботою. Це і підготовка та публікація наукових робіт, організація конференцій та круглих столів, форумів, конкурсів студентських есе. Завдяки діяльності центру, українські студенти знайомляться не лише з правовою системою Литви, але й безпосередньо з країною, а також кращими практиками всього Європейського Союзу. Зокрема дуже приємно, що студентський конкурс есе проводиться вже не вперше в університеті», – акцентував увагу Вальдемарас Сарапінас.

Почесний консул Литовської Республіки у Дніпрі Віталій Півняк зазначив, що науково-педагогічні працівники, наукові співробітники та здобувачі вищої освіти університету кожен рік беруть участь у симпозіумах та лекціях спільно з науковцями Литовського університету Вітаутаса Великого.

«Це дуже почесно, взяти участь у сьогоднішньому заході. Підтримка таких навчальних програм – серед пріоритетів моєї діяльності як Почесного консула. Хочу подякувати всім учасникам конкурсу та привітати лауреатів. Бажаю вам успіхів у навчанні та майбутній кар’єрі, натхнення та чистого блакитного неба над нашою державою», – зауважив Віталій Півняк.

Під час заходу відбулася церемонія нагородження переможців щорічного конкурсу наукових есе серед здобувачів вищої освіти «Українсько-литовські відносини: сучасний стан та перспектива».

Зазначимо, що цього року для участі у конкурсі студентами та курсантами подано 41 наукову роботу. Тематика робіт була різноманітною та присвячена таким питанням, як розбудова безпекової та оборонної співпраці України та Литви; перспективи розвитку академічної мобільності здобувачів вищої освіти навчальних закладів Литви та України, що здійснюють підготовку поліцейських; стратегічне партнерство між Україною та Литвою; співпраця України та Литви в питаннях національної безпеки України; сучасний розвиток економічної дипломатії України та Литви; міжнародні відносини України та Литви у сфері спорту та фізичної культури; історичний розвиток законотворчої діяльності України і Литви тощо. За результатами оцінювання наукових есе конкурсною комісією було визначено 14 переможців конкурсу.

 

 


336