Викладачі ДДУВС пройшли навчання з протимінної діяльності

Новини університету

Міжнародні сертифікати IMAS 1 – на рахунку фахівців Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ! Протягом липня 15 співробітників вишу пройшли навчання за програмою International Mine Action Standards («Міжнародні стандарти протимінної діяльності»). Курс викладала американська компанія Tetra Tech за участі інструкторів зі США, Великої Британії та Австралії.

Із отриманням нових компетенцій привітав учасників ректор університету полковник поліції Андрій Фоменко. Він висловив подяку і закордонним колегам, які продовжують підтримувати Україну та ділитися експертними знаннями, навичками та досвідом.

«Дніпропетровщина досить близька до лінії розмежування, лінії бойових дій. А деокуповані території, які звільняються нашими Збройними Силами, потребують правильного розмінування, забезпечення охорони громадського правопорядку та повноцінної життєдіяльності. Тож ваш досвід неодмінно буде втілений на практиці. Він не лише підвищить обізнаність майбутніх поліцейських, а й збереже їхні життя», – відзначив Андрій Євгенович.

Курс охоплював як лекційну, так і практичну частини. Учасників ознайомили із міжнародними та національними стандартами протимінної діяльності, значну увагу приділили класифікації боєприпасів та засобам ідентифікації вибухонебезпечних речовин. Окремо проговорювали заходи безпеки, яких слід дотримуватися у роботі з ВНП.

Практичні навички відпрацьовували на полігонах. Серед них, зокрема, перевезення вибухових речовин і проведення вправ з транспортом, робота з металошукачем та організація пошуку вибухівки на місцевості. Тренувалися викладачі і у проведенні ручного розмінування зі сценарієм евакуації пораненого

«Роботу із ВНП розбирали у деталях: як проводити пошук, як діяти при виявленні, за якими правилами облаштовувати командний пункт. Пройшлися алгоритмом дій у разі вибуху та необхідності надання домедичної допомоги. Тематика навчання є гостро актуальною: у країні триває війна, і на деокупованих територіях залишатиметься багато роботи. Так, у полі сапер здатен опрацювати тільки до 5 метрів на день: це свідчить про те, що праця досить кропітка», – поділився учасник тренінгу, старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки ДДУВС Євген Зеленський.

Підтримує колегу і доцент кафедри ТСП Оксана Мислива: «Для нас, як для викладачів, ця інформація є особливо цінною. Адже такі знання неодмінно треба впроваджувати у освітній процес, аби майбутні правоохоронці були максимально готові до служби у воєнний час».

Метою IMAS є підвищення безпеки, ефективності та результативності гуманітарної протимінної діяльності (НМА), а також сприяння загальному та послідовному підходу до проведення операцій з розмінування та очищення вибухонебезпечних залишків війни.

 

 


532