Курсанти ДДУВС в очному форматі взяли участь в освітньо-науковому інтенсиві у Києві

Новини університету

У Києві Департаментом освіти, науки та спорту Міністерства внутрішніх справ України проведено освітньо-науковий інтенсив «500 днів супротиву України очима правоохоронців і правозахисників». Безпосередньо до перебігу заходу долучилися й курсанти ДДУВС. Здобувачі вищої освіти змогли поспілкуватися зі спікерами й подискутувати на обговорювані теми.

Відкривали освітньо-науковий захід державний секретар МВС України Інна Ящук; заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, Народний депутат України В’ячеслав Медяник; голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук; голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук; голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко та тимчасово виконуючий обов’язки першого заступника Голови Національної поліції України полковник поліції Дмитро Тишлек.

Спікери взяли участь у двох панельних дискусіях, що стосувалися загроз правам і свободам людини у воєнний час та стосовно роботи системи кримінальної юстиції в умовах війни. Питання обговорювали представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Верховного Суду, Національної поліції України тощо.

Курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ активно долучилися до спілкування зі спікерами. Зокрема їх цікавило питання впровадження в діяльність Національної поліції системи спостереження Custody Records; документування злочинів, пов’язаних із військовою агресією рф; проведення огляду місця події масового захоронення, обстрілу та місць катування осіб; здійснення протидії та запобігання незаконній міграції й торгівлі людьми та інші.

У процесі обговорення професорка кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Вікторія Рогальська поділилася досвідом ДДУВС щодо організації відвідування курсантами університету спеціальних установ Національної поліції, де майбутні слідчі та оперативні працівники мають можливість безпосередньо ознайомитися із системою Custody Records.

«Мене цікавить тема роботи системи Custody Records. Я поставила спікерам саме це запитання, аби дізнатися, якими є перспективи її подальшого впровадження. Так, це важливо, особливо в умовах воєнного часу, адже її широке застосування дасть можливість здійснення моніторингу прав як затриманих, так і правоохоронців, що з ними працюють, та убезпечить їх діяльність від можливих наклепів», – зазначила курсантка ДДУВС Катерина Гунько.

Також курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ поспілкувалися з держсекретарем МВС України. Вона подякувала здобувачам вищої освіти за активну наукову позицію та участь в інтенсиві.

Нагадаємо, нещодавно інтенсив «500 днів супротиву України очима правоохоронців і правозахисників» відбувся у Києві. Захід пройшов в очно-дистанційному форматі. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ активно долучився до його проведення. У ньому взяли участь ректор закладу вищої освіти полковник поліції Андрій Фоменко, проректор ДДУВС Лариса Наливайко, керівники курсантських факультетів та інституту і курсанти .

Довідково: Сustody Records — система запобігання порушенню прав людини в ізоляторах тимчасового тримання та відділах поліції шляхом електронної фіксації дій, що відбуваються із затриманими особами. В Україні ця британська модель впроваджується Національною поліцією.

 

 


486