У ДДУВС пройшла міжнародна конференція на тему: «Права людини: методологічний, гносеологічний та онтологічний аспекти»

Новини університету

Захід проведено у рамках тижня Дня прав людини та з нагоди 75-річниці з дня проголошення Загальної декларації прав людини кафедрою теорії та історії держави і права ДДУВС спільно з Грузинським технічним університетом, м. Тбілісі.

Участь у науково-практичному заході взяли понад 30 державних органів, установ, громадських організацій, закладів вищої освіти, а також міжнародних і зарубіжних інституцій, серед яких Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, юридичний факультет Бакинського державного університету, університет Кастомону (Туреччина), Спільна китайсько-українська платформа інноваційного співробітництва Heilongjiang Huayue Oriental Culture Communication Co.

Від імені керівництва університету учасників міжнародної конференції привітав проректор, кандидат юридичних наук, доцент, полковник поліції Ігор ЛУГОВИЙ.

З вітальними словами до учасників звернулися завідувач кафедри теорії та історії держави і права, доктор юридичних наук, професор Валентина БОНЯК, а також декан факультету права та міжнародних відносин Грузинського технічного університету, професор Іраклій ГАБІСОНЯ.

Народний депутат України, доктор юридичних наук, професор Дмитро ПРИПУТЕНЬ під час своєї вітальної промови запропонував учасникам заходу вшанувати пам’ять борців, загиблих за суверенітет і територіальну цілісність Грузії та України, хвилиною мовчання.

Плідної та конструктивної роботи учасникам науково-практичної конференції також побажали Наталія ІЩЕНКО, правозахисник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні; Максим РОМАНОВ, заступник начальника управління організації наукової діяльності та інновацій – начальник організаційно-наукового відділу Департаменту освіти, науки та спорту Міністерства внутрішніх справ України, доктор філософії у галузі права, майор поліції; заступник начальника ГУНП в Дніпропетровській області, підполковник поліції Володимир БОГОНІС; Михайло КАРПЕНКО, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області; Віталій СЕРЬОГІН, декан юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктор юридичних наук, професор; старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Дніпропетровській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія УРМАН.

Контекст цьогорічної науково-практичної конференції у рамках теми: «Права людини: методологічний, гносеологічний та онтологічний аспекти» склали міжнародні стандарти дотримання прав людини та проблеми їх імплементації в національні правові системи суверенних держав, а також дотримання прав людини в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Змістовними були виступи зарубіжних учасників конференції: Сейфулли Малакханім РАХІМОВОЇ, вченого секретаря Академії адвокатури Бакинського державного університету Азербайджанської Республіки та Маріам ДЖІКІЇ, професора, доктора наук (кафедра публічного права факультету права та міжнародних відносин Грузинського технічного університету), що були присвячені імплементації як засобу встановлення глобального законодавства про право на життя з гідністю та внутрішньому виконанню рішень Європейського суду з прав людини, відповідно.

Юрій КАЛИНОВСЬКИЙ, професор кафедри філософії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктор філософських наук присвятив свою доповідь інтерсуб’єктивістській інтерпретації феномену прав людини. Жваве обговорення в учасників наукового заходу викликав виступ професора кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, доктора юридичних наук Андрія КУЧУКА, присвячений осмисленню дії права в екстраординарних умовах.

Заданий тон міжнародного науково-практичного заходу підтримали професори, доктори наук Наталія КАМІНСЬКА (Національний авіаційний університет, м. Київ) та Майя ТРИНЯК (Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди). Їх виступи торкалися питанням імплементації міжнародних стандартів прав людини у практиці Конституційного Суду України та феномену прав людини у контексті цінностей раціональної комунікації сучасного суспільства.

Презентаціями супроводжувалися доповіді Наталії МОРСЬКОЇ, доцента кафедри філософії та суспільних наук Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, кандидата філософських наук про людиновимірність як імператив сучасної онтології прав людини та Максима СКОЧКА, доктора філософії з соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини про надання соціально-реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю в умовах воєнного стану.

Загальна кількість учасників міжнародного заходу склала понад 100 осіб, які на міждисциплінарному рівні з урахуванням визначеного контексту, обговорили актуальні теоретичні та практичні проблеми, пов’язані із зародженням і розвитком теорії прав людини, їх закріпленням у міжнародно-правових договорах і національному законодавстві; дотриманням прав людини під час міждержавних збройних конфліктів, а також міжнародні гарантії прав комбатантів.

За результатами роботи міжнародної конференції підготовлено науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення механізму забезпечення прав і свобод людини в Україні в ординарних та екстраординарних умовах.

 

 


293