У ДДУВС відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми державотворення та правозастосування»

Новини університету

Захід приурочено до міжнародного свята, що знаменує річницю ухвалення Загальної декларації прав людини – Міжнародного Дня захисту прав людини та проводиться в межах Всеукраїнського тижня права.

Традиція проведення всеукраїнської науково-практичної конференції з проблем державотворення та правотворення має вже понад десятилітню історію. Мета конференції – актуалізувати проблеми державотворення та правозастосування в Україні в умовах воєнного стану, здійснити обмін науковими ідеями щодо гарантування принципу верховенства права в умовах сучасних світових викликів, презентувати новаторські ідеї, які можуть привернути увагу широкого кола фахівців та стати предметом дискусії.

Відкрив захід проректор ДДУВС Ігор Луговий, який від імені керівництва університету привітав учасників та акцентував увагу на актуальних проблемах державотворення та правозастосування які потребують уваги наукової спільноти в умовах воєнного стану.

До вітальних слів доєднались начальник Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Артем Кисько, заступник начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ольга Захарова, проректор з наукової роботи Запорізького національного університету Геннадій Васильчук, суддя Дніпровського апеляційного суду Микола Пищида, голова ради Запорізької обласної організації Союзу юристів України Валерій Біленко.

До наукової дискусії долучилися понад 100 учасників із Києва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу, Харкова, Миколаєва, Полтави, Тернополя, Черкас. В обговоренні взяли участь провідні юристи-практики, вчені у галузі права, політології та інших наук, представники міжнародних інституцій та громадських організації, здобувачі вищої освіти.

Спікерами заходу виступили: професор кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка Андрій Кучук, суддя Запорізького окружного адміністративного суду Олеся Артоуз, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області Олена Ткачова, керівник юридичної компанії KSK Law Group Марко Коломоєць, в.о. директора Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко, начальник Управління з питань дотримання стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України Олександра Хамуленко, провідний юрист Дніпровського місцевого центру з безоплатної правничої допомоги Павло Довгопол та інші.

Серед актуальної тематики, що обговорена учасниками: особливості забезпечення прав і законних інтересів різних категорій громадян під час правового режиму воєнного стану; проблематика розвитку військового права в Україні та його перспективи; питання відправлення правосуддя та роботи органів публічної влади в умовах воєнного стану; перспективи та напрями удосконалення законодавства в розрізі сучасних викликів забезпечення прав і свобод людини.

За результатами науково-практичного заходу підготовлено науково-практичні рекомендації та буде видано збірник матеріалів.

 

 


318