У ДДУВС проведено інтерактивний тренінг «Гендерно зумовлене насильство під час воєнного стану. Базові поняття про СНПК»

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Під час заходу спікерами та учасниками обговорювались питання сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та гендерного насильства.

Захід відкрив перший проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат технічних наук, доцент Ігор МАГДАЛІНА. До вітальних слів долучилась модератор заходу – помічник ректора державного університету з гендерних питань, доктор юридичних наук, професор Лариса НАЛИВАЙКО.

Спікерками заходу стали психологиня мобільної бригади ГО «МАРТІН-клуб» Софія ГРУБОВА та психологиня Центру допомоги врятованим, фахівець реєстру психологів, що залучаються до кримінальних проваджень за участю дітей Юлія СІДОРУК. Вони акцентували увагу на тому, що СНПК тягне важкі фізичні та психологічні наслідки для постраждалих, свідків, а також справляє глибокий дестабілізуючий вплив на громади та населення загалом. Акцентовано, що вагомий внесок у виявленні та документуванні злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК) та допомозі постраждалим від них відіграє Національна поліція України.

У тренінгу взяли участь понад 70 учасників, зокрема представники університету: старший науковий співробітник Навчально-наукової лабораторії дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності, кандидат юридичних наук, доцент Цагік ОГАНІСЯН, заступник директора Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти, кандидат юридичних наук, доцент Лілія МЕЖЕВСЬКА, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент Володимир КИЯН, професор кафедри кримінального процесу та стратегічного розслідувань Вікторія РОГАЛЬСЬКА, працівники відділення психологічного забезпечення Ганна МГЛИНЕЦЬ та Таїса ПІДГОРНА, науково-педагогічні працівники і здобувачі вищої освіти.

Захід проведений в інтерактивному форматі, основною метою якого є ознайомлення із заходами з попередження гендерно зумовленого насильства та механізмами взаємодії з державними органами щодо насильства, аналіз ключових понять та соціально-психологічних особливостей осіб, які постраждали від гендерно зумовленого насильства, а також налагодження координації державних органів у питаннях виявлення, розслідування та протидії СНПК.

 

 


295