Документування та розслідування воєнних злочинів: курсанти ДДУВС відвідали факультатив за участі міжнародних експертів

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Для курсантів ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції ДДУВС проведено факультативне заняття щодо особливостей документування воєнних злочинів та злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Організатором виступила кафедра кримінального процесу та стратегічних розслідувань університету. Майбутні правоохоронці вивчали процесуальні особливості розслідування кримінальних правопорушень, зокрема і сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), у яких потерпілими є неповнолітні.

Професорка кафедри Вікторія Рогальська, яка є сертифікованою тренеркою щодо реагування на СНПК та інші міжнародні злочини в Україні, розповіла курсантам про особливості досудового розслідування таких злочинів в умовах воєнного стану.

Спікерами факультативу стали також практичні працівники та міжнародні експерти. Так, виступ адвокатки, доцентки кафедри кримінально-правових дисциплін ЛьвДУВС Оксани Броневицької, було присвячено поняттю гендерно-зумовленого насильства, а також міжнародному досвіду розслідування таких кримінальних правопорушень.

Прокурорка Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора Леся Мединська розглянула з курсантами практикоорієнтовану фабулу та закцентувала увагу на особливостях проведення процесуальних дій із неповнолітніми, зокрема допитів із застосуванням методики «Зелена кімната».

Старший радник з питань прокуратури КМЄС Гедимінас Бучюнас (Республіка Литва) розповів здобувачам про європейські стандарти та міжнародний досвід проведення допитів неповнолітніх.

«Такі заняття допомагають нам більш детально розібратися в особливостях розслідування злочинів, у тому числі воєнних та тих, що вчинені в умовах воєнного стану. А також поглибити знання, які ми здобули під час вивчення кримінального права, кримінального процесу та криміналістики», – відзначають курсанти ДДУВС.

 

 


141