Про військовий облік жінок: Володимир Шаблистий – в ефірі телеканалу «Відкритий»

Новини університету

Чи мають жінки ставати на військовий облік? Для чого потрібен реєстр жінок-медикинь та чи зможуть вони безперешкодно виїжджати за кордон? Усі тонкощі законодавчих змін прокоментував в ефірі телепрограми «Шах і мат» завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ДДУВС Володимир Шаблистий.

З 1 жовтня на військовий облік зобов’язані стати жінки-медики віком від 18 до 60 років. Як пояснив Володимир Шаблистий, це стосуватиметься не лише жінок, які працюють за фахом, а й власне всіх, хто вже здобув медичну або фармацевтичну освіту. Втім, це не означає, що медикинь відправлять безпосередньо на фронт.

«Основна задача ТЦК на сьогодні – це актуалізація та узагальнення даних щодо наявних резервів по медичному забезпеченню країни. На випадок, якщо будуть розгорнуті додаткові медичні заклади для лікування та відновлення наших військовослужбовців, постане питання про їхню комплектацію медичними працівниками. Тож жінкам, які стали на військовий облік, можуть запропонувати туди працевлаштуватися», – відзначив Володимир Шаблистий.

Процедура взяття на військовий облік для жінок не має ніяких специфічних нюансів: у вільний час громадянкам необхідно з’явитися до територільного центру комплектування для уточнення анкетних даних, за потребою – для проходження медичної комісії. Можна навіть попередньо звернутися до ТЦК за роз’ясненнями: наприклад, мамам неповнолітніх дітей чи мамам-одиначкам.

Не менш актуальне питання – можливість виїзду за кордон. Володимир Шаблистий наголосив: прямої заборони для військовозобов’язаних жінок законодавством не передбачено. Втім, може знадобитися відповідний дозвіл від ТЦК.

Повний випуск програми переглядайте за посиланням.

 

 


291