У ДДУВС відбувся V Гендерний форум – 2023 «Рівні права – великі можливості»

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Уперше під патронатом голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, першої заступниці Міністра закордонних справ України Еміне Джапарової у ДДУВС відбувся V ювілейний гендерний форум – 2023 «Рівні права – великі можливості».

З вітальними словами до учасників гендерного форуму звернулися заступник директора – начальник управління організації наукової діяльності та інновацій Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Едуард Кісілюк; заступниця голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Ірина Грицай; заступниця голови Донецької обласної військової адміністрації Юлія Костюніна; заступниця голови Всеукраїнської асоціації ОТГ, голова Дніпропетровського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації ОТГ, голова платформи «З питань гендерної рівності», голова Покровської територіальної громади Світлана Спажева та гендерна активістка, тренерка, дослідниця з досвідом в Україні і за кордоном з гендерних питань, засновниця Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова.

Модераторами заходу виступали проректорка ДДУВС Лариса Наливайко та начальниця управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко.

Форум проведено з метою консолідації дій органів влади, місцевого самоврядування, міжнародних організацій, громадських об’єднань, соціальних партнерів та інших представників громадянського суспільства щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків для сталого розвитку територіальних громад.

До гендерного форуму долучилися понад 200 учасників: представники й представниці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської, Запорізької та Донецької областей, працівники комунальних підприємств, закладів і міжнародних організацій, депутати обласної та місцевих рад тощо.

Учасники форуму взяли участь в обговоренні на тему «Практики протидії гендерно зумовленому насильству у громадах», що провела гендерна експертка Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» (SALAR International), модераторка платформи «З питань гендерної рівності» Всеукраїнської асоціації ОТГ Юлія Савельєва. Завідувач кафедри гуманітарних дисциплін та психології поліцейської діяльності ДДУВС Кирило Недря провів бесіду на тему «Війна та сім’я: свій серед чужих, чужий серед своїх».

Також гості пройшли практичні тренінги. Тренінг за темою «Розірви коло домашнього насильства» провели старша наукова співробітниця Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності ДДУВС Ірина Дрок та старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Світлана Рижкова.

Тренінг щодо стабілізації психоемоційного стану осіб, які отримали травматичний досвід під час війни провів завідувач відділення психологічного забезпечення відділу кадрового забезпечення ДДУВС Сергій Вишневський.

Також гостям провели екскурсію полігонами університету. Зокрема представники об’єднаних територіальних громад зацікавились автошколою ДДУВС для людей з інвалідністю. Вона реалізована в межах Національної стратегії створення безбар’єрного простору та за ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

За результатами форуму буде сформований Звіт для надання ЮНЕСКО та розширена резолюція.

 

 


390