Недитяча жорстокість та кібербулінг: викладач ДДУВС надала коментар в ефірі телеканалу

Новини університету

Про процедуру доведення булінгу та передбачені законом штрафи за його вчинення у програмі «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповіла докторка юридичних наук, професорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Віта Мороз.

Конфліктів між дітьми в освітньому середовищі побільшало. Це пов’язано з тим, що діти за 3,5 роки навчання онлайн відвикли комунікувати у соціумі. 2 факти булінгу зареєстровано ювенальною поліцією Дніпропетровської області з початку навчального року. З неповнолітніми кривдниками проводиться профілактична робота, їхніх батьків притягнуто до адміністративної відповідальності.

За словами Віти Мороз, про випадки булінгу перестали замовчувати, але далеко не завжди винний несе покарання. Особливого поширення набув кібербулінг – цькування не в реальному житті, а в мережі. Він теж вважається агресією на законодавчому рівні, але такий вид знущань часто буває анонімним, через що його важко відстежити.

«Батьки мають бути уважнішими до своїх дітей. Скарги щодо образ і цькування в школі не можна ігнорувати. Батьки мають письмово повідомити про це директора школи, який зі свого боку повинен звернутися до поліції та служби у справах дітей. Важливо мати докази, які в ході розслідування допоможуть встановити факт булінгу. Це можуть бути аудіо або відеозаписи, фото, скріншоти листувань дітей у чатах», – зазначила юристка.

Детальніше – у повному відео на телеканалі «Відкритий».

 

 


280