У ДДУВС відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова і право»

Новини університету

Захід організовано кафедрою українознавства та іноземних мов ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції. Участь у конференції взяли понад 200 здобувачів освіти та понад 50 науковців, практиків, дослідників з різних регіонів України.

Захід відкрив проректор ДДУВС Ігор Луговий. На конференції, яка проходила в очно-заочному форматі, були представлені Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Одеська та інші області.

Суддя Верховного Суду України Микола Мазур побажав учасникам наснаги та розвитку власних професійних здібностей на благо української держави. «Основним Законом України закладено конституційні основи для використання української мови як мови судочинства та одночасно гарантовано рівність прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою», – зазначив Микола Мазур.

Учасники конференції обговорили питання філологічного й юридичного напрямів. Предметом дискусій став лінгвістичний статус мови права, який визначається співвіднесенням її ознак з ознаками національної мови.

Науковці проаналізували підходи, які визначають мову права як спеціальну мову, мовний регістр, ідіолект законодавця, мову законодавця, текст правових приписів, словесний код.

Доповідачі звернули увагу на точність і ясність правничих формулювань, якісне і чітке їх мовне втілення, правильне й однозначне використання юридичної термінології, що сприяє належному розумінню нормативно-правових актів та є важливою передумовою подальшого процесу інтерпретації та реалізації сформульованих у мовній формі правних приписів.

За результатами роботи науково-практичної конференції окреслена проблематика та напрями подальшого розвитку правничої лінгвістики.

 

 


380