У ДДУВС відбувся цикл факультативів для курсантів

Новини університету

Курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ продовжують здобувати професійний досвід у межах серії практичних факультативів.

Так, факультативне заняття на тему «Проведення слідчих (розшукових) дій в умовах воєнного стану. Здійснення досудового розслідування воєнних злочинів» провели для курсантів викладачі кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Вікторія Рогальська та Юлія Шендрик. Майбутні поліцейські ознайомилися з особливостями проведення огляду трупа та огляду місця подій воєнних злочинів, виконали практичні завдання на тематичному навчально-тренувальному полігоні.

Юлія Шендрик поділилася досвідом, отриманим під час відрядження до Ізюма, де викладачка у реальних умовах навчалася проводити огляд у місцях масового поховання. Окрім безпосередньої процедури огляду, курсанти заповнювали відповідний процесуальний документ.

Майбутні правоохоронці відвідали полігон «Кімната, дружня до дитини»: він працює не лише як навчальний майданчик, але і як «зелена кімната» для проведення допитів неповнолітніх осіб, що є учасниками кримінальних проваджень.

Вікторія Рогальська наголосила на важливості підготовки шляхом попередніх консультацій з психологами, а також поділилася способами залучення спеціальних ляльок під час проведення допиту.

Як правильно оглядати місце падіння ракети, курсанти дізналися на факультативі під керівництвом доцента кафедри криміналістики та домедичної підготовки ДДУВС Миколи Єфімова. Викладач акцентував увагу на необхідності дотримання заходів особистої безпеки, а також на детальному дослідженні самого об’єкта огляду. Самостійно здійснити процедуру та скласти відповідний протокол курсанти змогли на полігоні «Розслідування воєнних злочинів».

Майбутні правоохоронці поспілкувалися зі старшим слідчим в ОВС 1-го відділу управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління НПУ майором поліції Іваном Дулкаєм. Зустріч відбулася із використанням платформи «ZOOM».

Практичний працівник розкрив курсантам специфіку своєї роботи, а також поділився досвідом щодо розслідування воєнних злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством. Зокрема, підкреслив, що інтереси потерпілого мають бути в пріоритеті задля дотримання конституційних прав людини. У ході лекції виокремлено проблемні питання проведення слідчих (розшукових) дій під час здійснення досудового розслідування воєнних злочинів на території України, а також обговорено шляхи їхнього вирішення.

Практична складова навчального процесу залишається одним із найважливіших факторів підготовки поліцейських у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

 

 


262