«Це закарбовані страждання українського народу»: у ДДУВС тривають заходи з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

Новини університету

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відвідали Музей спротиву Голодомору, а також взяли участь у покладанні квітів і хліба до меморіалу.

Музей засновано у 2020 році: він присвячений не лише геноциду 1932-1933 років, але й масовому штучниму голоду 1921-1923 та 1946-1947-х. Метою жорсткої політики сталінського режиму стало знищення українського народу як національної групи, руйнування національної ідентичності та її насильницька заміна на радянську.

Курсанти ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції переглянули представлені експонати, серед яких документи та свідчення очевидців Голодомору, а також тематичні виставки із використанням інформаційних технологій. Побачене у музеї глибоко вразило курсантів.

«Внаслідок масових штучних голодів, влаштованих радянською владою у ХХ столітті, Україна втратила мільйони людських життів. У представлених матеріалах закарбовані страждання українського народу – невинних жінок, чоловіків та дітей. Варто пам’ятати ті трагічні події, аби вони ніколи більше не повторилися в історії людства», – зауважили майбутні правоохоронці.

Долучилися курсанти і до церемонії покладання квітів, що відбулася на Вокзальній площі біля оновленого пам’ятника жертвам Голодомору та політичних репресій. Момент покладання хлібу став особливо символічним, оскільки хліб є символом життя і впевненості.

«Акт вшанування виявився особливою подією, оскільки до нас підійшов військовослужбовець ЗСУ. Він відзначив, що пишається нами, курсантами ДДУВС, та вдячний за нашу готовність нести службу та охороняти громадський порядок у тилу країни, поки багато наших співвітчизників роблять це на передовій», – розповів курсант ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Максим Ковальов.

 

 


195