Юридичною клінікою «Істина» проведено перший всеукраїнський вебінар-тренінг

Новини університету

Юридичною клінікою «Істина», за підтримки Асоціації юридичних клінік України, на базі ДДУВС було проведено перший всеукраїнський інтерактивний вебінар на тему: «Особливості надання правничої допомоги. Складення проєкту позовної заяви».

Спікером заходу виступила Ірина Верба – суддя-спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент.

Вебінар був присвячений особливостям адміністративного судочинства, підготовці здобувачів вищої освіти-клініцистів до захисту прав громадян в адміністративних судах, написанню позовних заяв до адміністративних судів, роботі з нормативно-правовими актами, опануванню розрахунку судової статистики за допомогою судового реєстру.

Ірина Верба розпочала вебінар з відповідей на питання учасників, поділилася власними поглядами на юридичну професію загалом і на суддівську зокрема. Спікерка підкреслила, що готовність працювати і вміння приймати рішення – головне для суддівської професії. Здобувачі вищої освіти-клініцисти переконалися у важливості у суддівської, окрім професійних якостей, людяності та її складових – гуманізму, почуття справедливості, готовності захищати людські права і чесноти.

Слухачі вебінару, серед яких були не лише здобувачі вищої освіти-клініцисти, але і викладачі консультанти юридичних клінік, відповіли в інтерактивному режимі на ряд питань, повʼязаних з вибором підсудності, предмету позову, різницею між судами різних спеціалізацій та юрисдикцій. Це не лише дозволило перевірити власні знання, але і стало логічним переходом до практичної частини вебінару – написанню позовної заяви.

У практичній частині онлайн-вебінару учасники мали змогу під уважним контролем судді-спікера окружного адміністративного суду розібратися в усіх професійних деталях написання адміністративного позову, зʼясували, які елементи юридичної техніки є неважливими, а які – принциповими. Пані Ірина акцентувала увагу на чіткості позовних вимог та вказала на важливість балансу між ясністю та професійністю тексту позову.

В результаті спільної роботи учасники тренінгу отримали проєкт якісної позовної заяви, що була написана в інтерактивному режимі під час вебінару.

 

 


222