Фахівці ДДУВС взяли участь у бінарному занятті для студентів Нортумбрійського університету

Новини університету

Завідувач кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Дмитро Санакоєв та доцент кафедри Аліна Гаркуша взяли участь у онлайн-семінарі «Роль розслідування у діяльності поліції» для студентів 3-го курсу Нортумбрійського університету (м. Ньюкасл, Велика Британія), які навчаються за програмою підготовки констеблів поліції.

Заняття проведено у бінарному форматі під модеруванням викладачки кафедри соціальних дисциплін Нортумбрійського університету, к.ю.н., доцента Мар’яни Качинської в межах викладання навчальної дисципліни «Професійна діяльність поліції у практичному контексті».

Темою виступу фахівців ДДУВС визначено «Особливості розслідування воєнних злочинів в Україні», під час якого було розкрито загальні питання організації діяльності органів досудового розслідування в Україні, особливості підготовки слідчих та оперативників до роботи в умовах воєнного стану, ролі навчального закладу в підготовці кваліфікованих поліцейських.

Аліна Гаркуша презентувала статистичні дані Офісу Генерального прокурора України щодо злочинів, вчинених у період повномасштабного вторгнення рф, акцентувала увагу студентів на окремих положеннях кримінального процесуального законодавства України, що дозволяють здійснювати досудове розслідування в умовах воєнного стану, а також документувати воєнні злочини за стандартами Міжнародного кримінального суду.

Дмитро Санакоєв окреслив загальні організаційні питання діяльності слідчо-оперативних груп, а також виокремив специфіку збирання доказів та розслідування воєнних злочинів в залежності від місця вчинення злочину:

1) деокуповані території;

2) окуповані території, де тривають бойові дії;

3) території, що знаходяться на лінії зіткнення, де ворог щоденно завдає ракетні та артилерійські удари.

Саме враховуючи вказану специфіку, як зазначили фахівці, і формується окрема методика розслідування воєнних злочинів, координація дій між органами досудового розслідування поліції та інших підрозділів сектору безпеки і оборони.

У форматі питань-відповідей студентів британського вишу зацікавила й організація освітнього процесу в ДДУВС, пріоритетні напрямки підготовки майбутніх поліцейських, вимоги до кваліфікаційних характеристик слідчого з урахуванням потреб сучасності та умов воєнного стану.

Як зазначила Мар’яна Качинська, такі спільні проєкти сприяють глибшому розумінню глобальних проблем сучасності, розвитку професійних, наукових та міжкультурних комунікацій, усвідомленню місця та ролі поліцейського у сучасному світі.

Проведення подібних семінарів на постійній основі є пріоритетним у майбутній співпраці між закладами.

 

 


182