SimS: Симуляційна медицина та сценарне навчання для невідкладної допомоги

Новини університету

Навчання для викладачів/тренерів з університетів країн-партнерів проєкту «Симуляційна медицина та сценарне навчання для невідкладної допомоги SimS» було проведено в Університеті Сантьяго-де-Компостела (Іспанія). Серед запрошених учасників були також представники ДДУВС.

На тренінгу були присутні представники закладів вищої освіти медичного спрямування з Іспанії, Греції, Литви та України. ДДУВС в Іспанії представляли доценти кафедри тактико-спеціальної підготовки Оксана Мислива й Станіслава Миронюк, а також завідувач відділення міжнародних зв’язків Тетяна Чумаченко.

Перші два дні тренінгу були присвячені навчанню алгоритму розробки клінічних сценаріїв та їх візуалізації для ефективного навчання та засвоєння знань.

Практичні навички відпрацьовувалися у Центрі медичного моделювання з надання невідкладної домедичної допомоги, програм удосконалення алгоритмів «Перший на місці події» з опрацюванням спільної роботи з лікарями, що прибувають на місце події, де працівники поліції вже надають допомогу постраждалому.

Також учасники тренінгу ознайомилися з роботою Центру медичного моделювання та імітаційним обладнанням, що використовується у навчанні фахівців в області медицини з усього світу. Викладачі Університету Сантьяго-де-Компостела розповіли про алгоритм створення ефективних та дієвих навчальних сценаріїв, побудову освітнього процесу, орієнтованого на слухача, проведення та обговорення дій за конкретними сценаріями для самооцінки слухачів й оцінювання результатів проходження навчання. Головна мета симуляційного сценарно-орієнтованого навчання – отримання компетентностей та практичних навичок щодо швидкого реагування на кризові ситуації для ефективної домедичної допомоги.

Упродовж заходу учасники брали безпосередню участь у практичних кейсах з розробки та впровадження сценарно-орієнтованого навчання в інноваційне обладнаних симуляційних лабораторіях, відпрацьовували алгоритми надання невідкладної домедичної допомоги постраждалому «Перший на місці події» за розробленими сценаріями. Представники ДДУВС та Національної академії внутрішніх справ продемонстрували як саме повинні діяти працівники поліції при наданні невідкладної допомоги в ситуації «Першій на місці події».

Під час дводенного тренінгу «Психологічний підхід до катастроф» були розглянути питання психологічного менеджменту у критичних ситуаціях з позиції важливості надання першої психологічної допомоги, застосування невербального спілкування особою, яка надає першу психологічну допомогу, різноманітність психологічного втручання особи або групи.

На підсумковому занятті для всіх учасників пройшло навчання в тренажерному блоці.

 

 


227